Alles over peperkoek
Peperkoek, jouw lekkere bron van energie
In meer dan 150 jaar is Vondelmolen uitgegroeid tot de grootste peperkoekbakker in België. We gebruiken vooral natuurlijke ingrediënten om onze peperkoek te maken. Onze peperkoek bevat snelle en trage suikers die je onmiddellijk energie geven én voor langere tijd. Ideaal wanneer je wel een duwtje in de rug kan gebruiken. Dat noemen we nu de lekkere kracht van de natuur.
5 voordelen van peperkoek
We gaan elke dag tot het uiterste om de beste peperkoek te maken die perfect past binnen een evenwichtige voeding:
- Peperkoek bevat snelle en trage suikers die je een energieboost geven op die momenten dat je het nodig hebt.
- Peperkoek is een bron van vezels, die zorgen voor een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel na het eten. Vezels verminderen ook het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
- Peperkoek is een natuurlijk product dat bestaat uit roggebloem, vloeibare suiker en/of honing en kruiden. Meer niet.
- Peperkoek bevat rogge, dat goed is voor je bloedsuikerspiegel en je darmen. Het bevordert de spijsvertering en gaat constipatie tegen.
- Peperkoek is vet- en cholesterolarm, want we voegen geen vet of eieren toe. Het beetje (plantaardige) vet dat er in zit komt van de roggebloem en het insmeren van de bakplaten.
Sport je regelmatig of heb je gewoon even nood aan een duwtje in je rug?
Dan is Vondelmolen peperkoek jouw lekkere bron van positieve energie!
Peperkoek van de Oudheid tot nu
Het verhaal van Vondelmolen start in 1867, maar peperkoek is al eeuwenlang een bron van energie en plezier.
Ga mee op een reis terug in de tijd en ontdek de geschiedenis van ons bijzondere gebak.
-
De Oudheid
De eerste peperkoek-sporen vinden we terug bij de Oude Egyptenaren en Grieken, die koek maakten van granen, specerijen en honing. De Romeinen verfijnden het recept met peper en gedroogd fruit.
-
11e en 12e eeuw
De Europese kruisvaarders brachten de honingkoek mee van hun tochten naar Jeruzalem en de kloosters begonnen de lekkernij zelf te maken. Ze voegden een exclusief ingrediënt toe: peper. Vandaar de naam ‘peperkoek’.
-
Begin 13e eeuw
Het machtige Mongoolse rijk van Genghis Khan maakte een voedzame koek met honing en kruiden voor hun soldaten: Mi-kong. Deze honingkoek gaf de krijgers genoeg energie om lang onderweg te zijn.
-
Na de 13e eeuw
Peperkoek wordt populair in Vlaanderen en van daaruit ook in de de rest van Europa. Er ontstaan gilden die verschillende soorten peperkoek bakken. Vooral Gent stond gekend voor zijn peperkoek met gekonfijte appelsienschil en amandelen.
-
Tot de Tweede Wereldoorlog
Tot aan de Tweede Wereldoorlog telde Vlaanderen ongeveer 140 ambachtelijke peperkoekbakkerijen. Maar stilaan verdwenen de kleine producenten en bleven alleen de grootschalige bakkerijen in de steden overeind.
-
Na de Tweede Wereldoorlog
Vandaag telt Vlaanderen maar 2 producenten, waarvan Vondelmolen de grootste is. Het is onze missie om de lekkerste peperkoek te maken op grotere schaal, zonder te raken aan de traditie, de smaak en de kwaliteit van onze natuurlijke producten.